J. POČIATEK: Čím skôr by Slovensko malo inteligentný dopravný systém, tým lepšie

06.07.2012 Bratislava

Bratislava 6. júla (TASR) - Čím skôr by Slovensko zaviedlo Národný systém dopravných informácií, tým lepšie by to pre krajinu bolo. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

"Momentálne je to však vo veľmi rannom štádiu," konštatoval Počiatek. Šéf rezortu dopravy predložil na rokovanie vlády návrh zákona o inteligentných dopravných systémoch, ktorého súčasťou je aj myšlienka vytvorenia Národného systému dopravných informácií. Do neho by spadalo aj vybudovanie Národného dopravného informačného centra. "Vláda schválila transpozíciu smernice, ktorá bola v omeškaní," priblížil Počiatek. Zákon však podľa jeho slov vytvára len rámec pre budovanie takéhoto systému.

Národné dopravné informačné centrum by zbieralo informácie z ciest o počtoch áut, nehodách či zápchach. Následne by ich poskytovalo vodičom, záchranárom a polícii. Odhadované maximálne náklady na takýto projekt sú 150 miliónov eur. Z toho 120 miliónov eur má byť financovaných z eurofondov a zvyšných 30 miliónov eur má ísť zo štátneho rozpočtu.

"Z majoritnej časti by centrum bolo financované z eurofondov," podotkol Počiatek. Suma 150 miliónov eur je však podľa neho len hrubý odhad. V súčasnosti ešte žiadne verejné obstarávanie na takýto systém spustené nie je a je predčasné hovoriť o tom, kedy by ho štát vyhlásil. Zároveň by si takýto projekt nevyžadoval financie len v jednom roku. "Vôbec sa to netýka budúceho roku, takže toto nemá vplyv na konsolidáciu verejných financií v budúcom roku," doplnil Počiatek.
 

Vyberte región